Ekonomik Takvim Nedir?
Finansal piyasalarda işlem gören her finansal varlık, ekonomik takvimlerde yer alan verilerden etkilenmektedir. Ekonomik takvim bir ülke veya bölgenin ekonomik aktivitelerine odaklanan belirli zamanlardaki raporların ve verilerin açıklandığı liste olarak tanımlanmaktadır. Yerli ve yabancı piyasalar açısından büyük önem arz etmektedir. Temel analiz yöntemini tercih eden yatırımcılar olası fiyat hareketleri hakkında yorum yapabilmek için ekonomik takvim verilerine başvururlar. Yatırımcılar önem seviyesi yüksek mikro ve makro veriler takip edilerek bir yatırım stratejisi oluşturulabilir. Ekonomik takvimlerde yer alan önemli ekonomik veriler piyasalarda dalgalanmalar yaratabilir ve yatırımcılar gelecek hakkında tahminler yürüterek kendi stratejileri doğrultusunda yatırım yapabilirler. Ekonomik takvimlerde beklenti ve önceki kavramları yatırımcıların takip etmesi gereken önemli kavramlardır. Beklenti kavramı analistlerin ve ekonomistlerin tahminleri ve verilerin önceki değerlerini baz alır. Beklentiler piyasa içerisinde fiyatlandığından dolayı, açıklanan verilerin beklenti ve önceki değerlerinden ayrışma oranları doğrultusunda, o verilerden tepki alan menkul kıymetlerin negatif veya pozitif yönde tepki almasına yol açmaktadır.
Ekonomik takvimlerde Takip Edilen Veriler
- Faiz Kararları: ABD, Avrupa ve Asya’daki merkez bankalarının açıkladığı faiz kararları ve faiz değişiklikleri piyasalar üzerinde büyük etkiye sahip olduğundan dolayı önem seviyesi yüksektir. Genellikle döviz kuru, tahvil piyasası ve hisse senetleri etkilenmektedir.
- Enflasyon Verileri: Enflasyon verileri kendi içerisinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) olmak üzere ikiye ayrılır.
Üretici Fiyat Endeksi: Üretici maliyetlerindeki değişimi yansıtmaktadır ve TÜFE için öncü gösterge konumda yer alabilir.
Tüketici Fiyat Endeksi: Tüketim mallarındaki fiyatların değişimini ölçerek enflasyonun yönünü belirler.
- İstihdam Verileri: Kendi içerisinde üçe ayrılmaktadır bunlar; Tarım Dışı İstihdam (ABD), İşsizlik Oranları, Ortalama Saatlik Kazançlar verisidir.
Tarım Dışı İstihdam: ABD Çalışma Bakanlığı tarafından düzenli olarak her ay açıklanmaktadır ve iş gücü piyasasının sağlığını gösterir.
İşsizlik Oranı: Ekonominin genel durumu hakkında bilgi sahibi olmayı sağlar.
Ortalama Saatlik Kazançlar: Enflasyon beklentilerini ve işçi maaşlarındaki artış hızını gösterir.
- Büyüme Verileri (GSYH- Gayri Safi Yurt İçi Hasıla): Yıllık ve çeyreklik periyotlarda açıklanır, ekonominin büyüme hızını gösterir, piyasalar için yüksek öneme sahiptir.
- Merkez Bankaları Yetkililerinin Açıklamaları: FED, ECB, BOE, BOJ, BOC, TCMB gibi merkez bankalarında yer alan önemli kişilerin şahin (faiz artırımı yanlısı) ve güvercin (faiz indirimi yanlısı) açıklamaları piyasalarda önem arz etmektedir.
- PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Verileri: Ekonomilerin, verinin ilgili olduğu sektörlerdeki aktivitesini gösterir. 50 seviyesi eşik değer olarak kabul edilmektedir. 50 üzerindeki değerler büyüme, altındaki değerler ise küçülme sinyali verir.
- Perakende Satışlar: Tüketici harcamalarının gücünü ve ekonomik büyüme etkisindeki etkisini ölçer.
- Ticaret Dengesi: Ticaret açığı veya fazlası, ihracat ve ithalat verileri; bir ülkenin ekonomik dengesi ve döviz kuru üzerinde önemli etkiye sahiptir.
- Tüketici Güveni ve İş Dünyası Güveni Endeksleri: Ekonomideki güven seviyesini ve tasarruf/harcama eğilimlerini tespit etmeye yarar.
- Petrol ve Enerji Verileri: Enerji fiyatlarını etkileyen ham petrol stokları ve petrol üretimine ilişkin kararlar, emtia ve enerji piyasaları üzerinde önemli etkiye sahip OPEC kararlarını kapsar.
- Jeopolitik, Siyasi ve Olağanüstü Koşullar: Piyasa üzerinde ani ve güçlü tepkilere sebep olan savaş, doğal afetler, pandemi gibi önemli olaylar yer alır.
Yatırımcılar önem seviyeleri yüksek göstergeleri ekonomik takvimlerde açıklanma zamanlarına göre takip ederek, piyasaları yorumlayarak yatırım yapabilmektedirler.